
Help ik heb een paniekaanval gehad
Wat te doen tegen een paniekaanval?
Hoe je paniekstoornis overwinnen?
Joachim vertelt: ” Mijn hart begon opeens te bonzen, mijn benen begonnen te bibberen, ik kreeg het gevoel dat ik niet meer kon ademen. Ben ik aan het sterven? Heb ik een hartaanval? Ik krijg ook geen lucht meer HELP wat gebeurt er?”
Bij een paniekaanval kan u het gevoel krijgen dat je gek wordt, de controle verliest en daarbij zelf dood gaat. U krijgt wel eens rillingen over je lichaam of het gevoel hebben ademnood te hebben. Deze momenten komen meermaals terug en zijn onverwacht.
Samenleven met iemand die regelmatig paniekaanvallen heeft is niet gemakkelijk. Dit is geestelijke zeer zwaar want wat zijn de gevolgen van al die aanvallen. Is het normale leven nog wel mogelijk voor jullie. Veel angst rond de toekomst en onwetendheid komen hierbij kijken.
Angst en paniekaanval
Als er veel negatieve emoties en angst bij elkaar komen, kan u een paniekaanval krijgen. Deze angsten die u kan krijgen komt door een confrontatie met datgene wat u angstig maakt. U kan dit lichamelijk ervaren door bijvoorbeeld te zweten, hyperventilatie, trillen en opspannen van de spieren. Veel mensen hebben niet meer de controle hebben over hun lichaam. U kan ook last krijgen van hartkloppingen, oppervlakkig ademen en duizeligheid in je hoofd. Dit alles kan hyperventilatie tijdens de paniekaanval uitlokken. U bent ook vaak bezorgd dat u een nieuwe aanval gaat krijgen en wat de gevolgen hierbij zijn. Daardoor gaat u uw gedrag veranderen. Het vermijden van de situatie waar u bang voor heeft, is uw specialiteit geworden.
“Het besluipt je. Je voelt het aankomen, maar kan er op dat moment maar weinig aan doen”, vertelt Jonas. “Eén keer was het zo erg, ik dacht dat ik een hartaanval kreeg. Toen zijn we naar de spoeddienst gereden, maar daar werd dus vastgesteld dat ik door stress paniekaanvallen kreeg.”
Het leven met paniekaanvallen is niet gemakkelijk. U bent niet alleen. 3,8% van de bevolking heeft dit. Wij willen u dan ook graag bijstaan bij het zoeken naar de oorzaak en de begeleiding hierbij.
Wat kan je doen tegen een paniekaanval? Hoe kan je je paniekstoornis overwinnen?
Hoe kan je het best omgaan met je paniekaanval krijgen we vaak te horen. schemagerichte cognitieve gedragstherapie biedt hier vaak een oplossing. De persoon leert zijn angsten onder ogen te komen, te benoemen, te verwerken en zodoende valt de functie van de paniek weg. Mocht je de paniek toch voelen komen kan je deze tips al bij de hand nemen:
- Weet vanwaar de gevoelens komen. Het zijn angstgevoelens die u heeft en dat is ongevaarlijk. Ze gaan voorbij
- Indien u toch last krijgt van aanvallen, weet dan dat deze gevoelens gaan verminderen in het komend half uur.
- Rustig ademen is zeer belangrijk om niet te gaan hyperventileren.
- Bepaalde afleiding kan er voor zorgen dat u zich niet meer gaat focussen op de gevoelens die u ervaart. Zaken die u dan kan doen zijn bijvoorbeeld water drinken, kijken naar alles rondom u, tel in je hoofd tot 50, enzovoort.
- Ga hier niet alleen tegenaan. Betrek je familie en vrienden erbij en bespreek je angsten. U hoeft u hier zeker niet voor te schamen.
- Doe iets wat u ontspannend vindt. Denk hierbij aan wandelen, spelletje spelen, bad nemen, enzovoort.
- Probeer middelen te beperken die stimulerend of verdovend werken zoals alcohol, redbull, cocaine, wiet of cafeïne. Zij kunnen een eventuele paniekaanval uitlokken omdat ze je systeem uit balans kunnen halen.
- Bach rescue spray helpt veel mensen kalmeren als ze een paniekaanval voelen aankomen
Eerste Hulp bieden bij een paniekaanval
- U kan het gevoel krijgen dat uw naaste aan het overdrijven is. Probeer alsnog begrip te hebben voor zijn/haar angsten.
- De angst is voor de andere echt en kan u niet zomaar wegpraten. Probeer begrijpend over te komen. Neem zijn of haar hand vast en blijf er tegen praten
- Dwing uw naaste niet om zaken te ondernemen, geef hem de kans om te kalmeren
- Probeer de andere te stimuleren om professionele hulp te zoeken. Indien u zelf nood hebt aan een gesprek kan u zeker ook terecht bij een professionele hulpverlener.

Betere gezondheidszorg is onze missie
24/7 SERVICE. MOGELIJKHEID EEN AFSPRAAK TE BOEKEN OP DEZELFDE
DAG INDIEN ER PLAATS IS