burn out

burn-out

Wat te doen bij Burn-out?

Hoe behandel je een Burn-Out ?

 

Bart vertelt: ‘Ik kon niet naar mijn werk. Ik huilde als een kind in de wagen. Ik kon het niet nog een dag op het werk uithouden. Thuis had ik ook geroepen tegen mijn vrouw en kinderen omdat ik snachts wakker lag. Dit was ik niet. Ik wist dat ik hulp nodig had. Zo kwam ik bij PYZO terecht en heb nu de stap durven zetten naar mijn droomjob “

 

Wat is een burn-out

Burn-out is een eindhalte. Het komt stilletjes binnengedrongen in uw leven en dan blokkeert het uw leven opeens. U hebt al heel uw leven uw hart en ziel in het werk gestoken. Nu komt u tot de conclusie dat u te weinig hiervoor terugkrijgt. U vindt dat u niet genoeg verdient voor al dat werk en de motivatie is dan ook weg. U bent opgebrand, uitgeblust, uitgeput en leeg. U kan het vergelijken als een batterij. U bent eerst helemaal opgeladen. Als u veel werkt en te weinig vrije tijd voor uzelf neemt, geraakt uw batterij leeg. Dit is normaal geen probleem omdat iedereen zich in het weekend oplaadt. Indien dit niet voldoende gebeurd, gaat de batterij meer en meer leeg geraken. Bij burn-out is er totaal niets meer van energie in de batterij, de energie is op.

Burn-out wordt vaak verward met depressie. Burn-out is voornamelijk te linken met werk (bijvoorbeeld een hoge werkdruk) of bepaalde situaties. Bij burn-out wilt u wel werken maar dit is zeer moeizaam. Bij een depressie heeft u hier geen nood aan. Een onbehandelde Burn-out kan wel omslaan in een depressie.

Burn-out de oorzaak, verschijnselen en signalen

De eerste tekenen van burn-out bestaan voornamelijk uit uw leven als een berg zien. U moet nog zoveel doen. U wordt dan vaak ook geïrriteerd op anderen. De verdere kenmerken van een burn-out kunt u hier terug vinden. Uw dagdagelijkse activiteiten kosten u veel energie (zoals koken, huishouden, enzovoort). U bent vermoeid en hebt precies geen energie meer. Daarbij bent u emotioneel niet meer dezelfde. U hebt meer last van prikkelbaarheid. Er komen vaak huilbuien naar boven waarbij soms ook aanvallen van angst en paniek de bovenhand nemen. Daarbij is de kans ook groot dat u een woedeuitbarsting krijgt. Daarnaast zijn er ook lichamelijke ongemakken mogelijk. Spierpijn, duizeligheid, slapeloosheid en maagdarmklachten kunnen hiertoe horen. Het werk met uw collega’s kan u niet meer zoveel interesseren. Je staat zelfs negatief en cynisch tegenover uw collega’s. Waar u vroeger zo creatief was in uw gedachten is nu plaats gemaakt voor piekeren en besluiteloosheid. Wat was nu het belangrijkste van de uitleg? Hoofd- en bijzaken zijn moeilijk te onderscheiden. Volgende gedachten kunnen ook nog naar boven komen die normaal zijn bij burn-out: “Waar doe ik het allemaal voor?” en “Ik sta overal alleen voor.”.

Wat te doen bij een Burn-out

Moet ik naar een psycholoog? Moet ik naar een coach? Is die twee weken rust genoeg? iedereen zegt dat het overgaat na een beetje rusten maar ik moet bijna wenen als ik aan werk denk…

Een burn-out mag je niet onderschatten. Vaak is enkel het nemen van rust niet genoeg. Daarom wordt cognitieve gedragstherapie ook aangeraden als behandelvorm. Soms hoor je te werken aan je grenzen, soms aan je assertiviteit, soms aan je opofferendheid, soms aan je meegaandheid, soms moet je NEE leren zeggen, soms moet je jezelf op de eerste plaats durven zetten. Een burn-out kan vele redenen hebben en het is belangrijk dat deze aangepakt worden. Indien u dat niet doet kan u binnen enkele jaren terug hervallen.

Herstelperiode burn-out

Een psycholoog denkt in de eerste plaats aan uw gezondheid en is voorstander dat u volledig geneest vooraleer u aan het werk gaat. Een herstelperiode kan van 3 weken tot 3 jaar duren bij een Burn-out. Indien u werkt aan uzelf wordt deze periode ingekort en hervalt u niet of minder snel.

Schakel op tijd hulp in, ook als u bijna een burn out hebt. Onze stress en burn out coaches en burn out psychologen staan klaar om u te helpen. Soms zelfs via loopbaancheques. Zij bieden u de juiste begeleiding bij een Burn out.  Zodoende kunt u volledig genezen om niet meer te hervallen. U kunt al starten met deze slogan op uw koelkast te hangen; Mijn gezondheid is belangrijker dan mijn werk! 

 

 

Betere gezondheidszorg is onze missie

24/7 SERVICE. MOGELIJKHEID EEN AFSPRAAK TE BOEKEN OP DEZELFDE
DAG INDIEN ER PLAATS IS

03/401 06 02

info@pyzo.be

Bredabaan 960, Merksem 2170