
agressiebeheersing
Waarom zoveel Agressie?
Agressiebeheersing &
Woedebeheersing
Getuigenis Karl: “Sinds de scheiding met mijn vrouw heeft ons tienerdochter het moeilijk. Voor het minste begint zij plotseling te roepen. Hierbij durft zij dingen stukslaan en te dreigen. Ik ben soms bang om dingen te doen in huis. Stel dat zij nu weer een aanval krijgt.”
Heeft uw omgeving schrik voor u? U durft niets zeggen tegen uw partner of kind, stel dat deze weer ineens begint te roepen. Iedereen loopt gespannen rond thuis, bang voor de volgende woede-uitbarsting van een gezinslid. In het slechtste geval kan het zelfs leiden tot partnergeweld.
Een agressieve uitval is wanneer iemand zijn woede niet kan beheersen en begint te roepen, schotten, slaan, krabben, stukgooien van materiaal enzovoort. Zijn/haar gedrag zorgt er voor dat er schade wordt berokkend aan andere of zichzelf.
Voor de omgeving is het heel moeilijk om een persoon te hebben die een agressieve uitval vertoont. Ze zijn constant alert of zijn enorm bang. De persoon die ze zo graag zien, kan ineens een bedreiging vormen. Hierdoor kan de omgeving dan ook een probleem krijgen in het vertrouwen van anderen. Stel dat deze nu ook gaan beginnen roepen, slaan, enzovoort. Zo krijg je een voedingsbodem voor verstoorde relaties
Agressie was vroeger een strategie toen we kind waren en onze negatieve emoties niet konden verwoorden. Met het opgroeien is het de bedoeling dat we betere strategieën ontwikkelen om problemen op te lossen. Bij sommigen is deze ontwikkeling niet volledig. Indien we ongecontroleerde agressie tegenover onze medemens uiten zonder reden, zorgt dit voor problemen.
Mensen proberen met agressie altijd iets te bereiken. Dit klinkt misschien raar, maar zo willen ze hun zin krijgen, macht uitstralen of , een onzekerheid onderdrukken of hun emoties kanaliseren op een foute manier.
Kenmerken van agressie kunnen de volgende zijn:
- Chagrijnig worden
- Negatieve gevoelens, boosheid en frustratie uiten
- De communicatie verloopt moeilijk en luistert minder goed
- De lichaamstaal wordt strakker: gebalde vuisten, verstrakte kaken, fronsen
- Persoon begint sneller te ademen
- Hij/zij komt voor zichzelf op maar zonder het respecteren van zijn omgeving
- De toon van de stem veranderd met daarbij zware taalgebruik
- Het stukmaken van spullen van zichzelf of anderen
Tips woedebeheersing / agressiebeheersing
- Probeer zelf in te zien dat uw gedrag niet gepast is.
- Schrijf een dagboek wanneer u boos bent geweest en wat de aanleiding was
- Zoek professionele hulp. Samen kan u bekijken waarom u last heeft van aanvallen en hoe u deze in de toekomst mee kunt leren omgaan.
Hoe kan je het beste reageren op agressie?
Agressie met agressie beantwoorden is niet de oplossing. Zo zorgt u er net voor dat er meer woede naar boven komt. U dient eigenlijk met de agressie om te gaan. Dit zorgt er voor dat de ander voelt dat de agressie niet helpt en zo zich ontwapend voelt. U kan volgende zaken ondernemen:
- Blijf rustig en beleefd
- Geef de ander de ruimte om alleen te zijn
- Blijf respectvol tegenover de andere persoon
- Verwoord hoe de ander overkomt (boos), maar ga niet in discussie
- Ga de persoon niet afwijzen, geef wel je grenzen aan
Tijdens de sessies bij de psycholoog leer je omgaan met je emoties (emotieregulatie) en zie je dat agressie niet een geschikte copingsstrategie meer is. Je krijgt betere technieken en strategieën om je problemen op te lossen. Zodoende berokken je jezelf en anderen geen onnodig pijn en stress meer

Betere gezondheidszorg is onze missie
24/7 SERVICE. MOGELIJKHEID EEN AFSPRAAK TE BOEKEN OP DEZELFDE
DAG INDIEN ER PLAATS IS